Abces dentar

Abcesul dentar este o inflamatie, care formeaza o punga de puroi, in jurul unui dinte, datorita unei infectii bacteriene. Infectia apare la nivelul mucoasei bucale, care se bombeaza in jurul dintelui afectat, si devine congestionata. In locul unde a aparut abcesul, pot aparea dureri, doar la simpla palpare cu degetul sau limba. Mai intai se infecteaza pulpa dintelui, apoi vasele si nervii se necrozeaza si canalul dentar este invadat de microbi. Daca se pastreaza o igiena orala buna, aparitia abcesului dentar este putin probabila.

Tipuri de abces dentar:

-      In functie de locatia abcesului:

  • Periapical – localizat pe pulpa dentara;
  • Periodontal – localizat pe structura osoasa de sprijin al dintelui;

-      In functie de viteza de dezvoltare a abcesului:

  • Acut – cu durere, umflaturi si febra;
  • Cronic – fara durere, persoana nici nu realizeaza ca are abces.

Cauzele aparitiei abcesului:

-      Infectia bacteriana – care porneste de obicei de la o carie netratata, care se raspandeste in zona pulpei dentare, apoi spre tesutul moale al dintelui si in final spre osul maxilarului. Principala cauza a aparitiei cariilor o reprezinta o igiena orala precara,

-      Sistem imunitar scazut – chiar daca exista o igiena orala normala, datorita sistemului imunitar scazut, bacteriile nu mai sunt atacate de anticorpi, si apare abcesul.

Principalele simptome:

-      Durere pulsatila, in special la atingere sau la masticatie;

-      Gingii rosii, tumefiate (umflate);

-      Gust neplacut in gura;

-      Febra (ocazional);

-      Schimbarea culorii dintelui (devine galben puternic, gri sau roz);

-      Senzatia ca dintele este iesit in afara si ca maxilarul nu se mai inchide cum trebuie.

Un semn bun este reactionarea dintelui la stimuli reci; nervul poate fi salvat, dintele nu necesita obturatia canalului. Daca dintele reactioneaza insa doar la stimuli calzi si fierbinti, atunci nervul nu mai poate fi salvat, necesita obturarea canalului.

Daca dintele nu are nerv, abcesul urmeaza mai multe etape:

-      Senzatie de miscare a dintelui, chiar daca acesta ramane nemiscat;

-      Senzatie ca dintele este pozitionat mai sus decat ceilalti (poate fi prezenta durerea, dar nu este obligatoriu);

-      Senzatiile de mai sus sunt combinate cu dureri, discomfort si efecte pulsatile. Netratat, in acest stadiu, abcesul se intinde la os, si duce la caderea dintelui. In cazuri extreme de rare, infectia puternica datorata abcesului, poate provoca deces.

Tratament:

Daca dintele afectat de abces are canalul obturat, atunci tratamentul cu antibiotic este suficient pentru a distruge microbii.

Daca insa dintele inca are nerv, atunci canalul trebuie obturat, drenat, curatat si tratat.

Prevenire:

Este importanta mentinerea unei igiene orale corecte: periaj dentar de minimum doua ori pe zi, folosirea apei de gura cu proprietati antibacteriene si a atei dentare.

Un alt aspect important este controlul stomatologic; recomandat este vizita stomatologului de doua ori pe an, dar chiar si o singura vizita pe an, ar trebui sa fie suficient.

Spune-ti parerea

Articol anterior:

Urmatorul articol: