Acnee

Acneea este o boala dermatologica, ce se datoreaza interactiunii dintre bacteriile saprofite normale si o piele anormal de grasa. Practic, prin secretia crescuta de sebum se blocheaza canalul de excretie pilosebaceu si apar punctele negre. Colonizarea glandelor cu secretie in exces produce inflamatia si apar noduli rosii ce se descarca apoi prin cosuri purulente. Leziunile se localizeaza pe fata, pe tegumentele trunchiului, mai ales pe spate, dar si la nivelul pielii capului.

Acneea poate fi cauzata si de o serie de factori fizici (caldura sau frigul excesiv) sau factori chimici, precum produsele cosmetice neadecvate sau expirate, care se adauga excesului de sebum. Acneea se poate exacerba in perioadele de stres, de scadere a imunitatii, premenstrual sau in timpul sarcinii.

Cea mai raspandita forma de acnee este cea juvenila, peste 80% din adolescenti fiind afectati de ea, insa din fericire se vindeca spontan in majoritatea cazurilor in jurul varstei de 19 ani.

In general acneea se prezinta sub forma de diverse leziuni la nivelul pielii, incluzand aici pustulele (leziuni fragile ce contin un amestec de celule albe, celule moarte si bacterii), nodulii (leziuni in relief ce implica inflamarea in adancime a pielii ce pot distruge tesutul, fiind foarte durerosi), chisturile (leziuni sub forma de saculet, ce contin celule moarte, bacterii si celule albe, de dimensiuni superioare pustulelor), papulele (mici leziuni solide, usor ridicate deasupra pielii) si comedonele (foliculul sebaceu plin cu sebum) ce pot fi deschise (punctele negre) sau inchise (punctele albe).

Acneea apare in special din cauza excesului de sebum, a carui secretie este reglata de hormonii androgeni, dereglarile hormonale fiind pe primul loc in lista factorilor patogeni. La acestea se pot adauga contactul cu diverse uleiuri minerale, cu clorul din apa, contactul permanent cu diverse obiecte, caldura excesiva si transpiratia, diverse obicieuri alimentare precum consumul excesiv de grasimi animale, prajeli, ciocolata, afumaturi, de alcool, sau fumatul. In unele cazuri acneea poate fi mostenita genetic. La toate acestea se adauga diversele bacterii si fungi ce se gasesc peste tot in jurul nostru.

Tratamentul acneei se face fie medical, fie cosmetic, putand include diete speciale sau terapii cu raze ultraviolete de tip A (a nu se confunda cu solarele). Remediile naturiste au si ele efect impotriva acneei fiind disponibile o gama variata de produse in acest sens.

Articol anterior: