Anemia

Anemia nu este o boala in sine ci mai mult un set de simptome ce tin de patologic. Anemia apare atunci cand numarul de globule rosii din sange scade sub valorile normale, cu efect de scadere a concentratie de hemoglobina. Anemia poate apare si atunci cand globule rosii isi modifica forma sau marimea. Ca urmare a scaderii concentratiei de hemoglobina, organismul primeste mai putin oxigen si substante nutritive, functiile sale fiind astfel dereglate, favorizand aparitia diverselor boli.

Practic, globulele rosii sunt acele celule ale sangelui care asigura transportul oxigenului si al substantelor nutritive in organism. Hemoglobina este o proteina din componenta globulelor rosii, permitand sangelui sa-si indeplineasca rolul. In conditii normale, rata hemoglobinei este mentinuta in organism dupa un echilibru strict. Dereglarea acestui echilibru duce la scaderea nivelului hemoglobinei, si astfel apare anemia.

Exista in jur de 400 de tipuri de anemii descoperite pana in prezent, insa din fericire celele mai multe dintre ele sunt foarte rare. Printre cele mai raspandite sunt anemiile legate de carentele de vitamina B9 (acid folic), vitamina B12, fier, asimilarea de fier, precum si de vitamine in general, din acest motiv anemiile se dezvolta mai ales iarna si primavara, cind se consuma produse alimentare ce contin putine vitamine.

Revenind la celule rosii, in general sunt trei tipuri de probleme ce indica aparitia anemiilor, dupa cum urmeaza: daca celulele rosii sunt mai mici decat in mod normal atunci indica in general un deficit de fier, daca celulele rosii sunt normale ca marime, dar scazute ca numar atunci indica in general boli cronice sau de rinichi iar daca celulele rosii sunt mai mari decat ar trebui atunci indica in general un consum frecvent si abuziv de alcool.

Anemiile pot fi identificate atat dupa analizele de laborator, cat si dupa simptome specifice, dupa cum urmeaza: migrene repetate, stari de greata si ameteala, oboseala fizica si intelectuala accentuata, scadere considerabila a apetitului, o paloare accentuata a fetei, privire pierduta, ochi obositi, depresie, palpitatii, suflu sistolic, tahicardie, lipsa capacitatii de concentrare, tulburari de memorie, insomnie, modficari bruste ale temperaturii corpului, atacuri de panica, nervozitate sporita, disfunctii erectile, tulburari menstruale.

Tinand cont ca anemia este adesea doar varful unui aisberg ce ascunde o afectiune mult mai serioasa, cea mai buna solutie este aceea de a face un control medical extrem de amanuntit, pentru a descoperi sau exclude alte probleme care pot pune viata in pericol.

Ca prim remediu impotriva anemiei este bine a se consuma alimente care sa contina o cantitate mare de fier, pentru a permite o mai buna absorbtie de catre intestine: carnea, leguminoasele, fructele uscate si cerealele. Totusi, deoarece anumite alimente pe baza de fier nu permit absorbtia eficienta a acestuia in corp, este bine ca alimentele de origine animala sa fie asociate intotdeauna cu cele vegetale. Pe de alta parte, ceaiul, ciocolata, cafeaua si cerealele complete incetinesc absorbtia de fier astfel incat consumul lor trebuie evitat sau macar diminuat.

Articol anterior:

Urmatorul articol: