Anorexia

Anorexia este o afectiune psihica severa, ce se manifesta prin teama obsesiva de ingrasare, o perceptie deformata asupra propriului corp, avand ca efect infometarea voluntara, folosirea abuziva de diuretice, purgative, clisme si excesul de exercitii fizice, toate cu scopul de a avea o greutate cat mai scazuta. In general boala este intalnita la tinerele adolecscente, insa exista si cazuri aparute la tineri de sex-masculin.

Ca urmare a anorexiei, cei afectati ajung sa piarda si pana la 85% din grutatea normala pentru varsta avuta, astfel incat anorexia este o boala cu o rata inalta de deces, acesta survenind in aproximativ 10% din cazuri. De asemenea, dintre cei care se trateaza, doar aproximativ 40% dintre pacenti reusesc sa se vindece complet de aceasta afectiune, in jur de o treime reusesc sa-si amelioreze starea, iar aproximativ 20% din bolnavi raman suferinzi cronic, cifre ce indica gravitatea acestei afectiuni.

Cauzele anorexiei sunt in principal sociale, prin cultul frumusetilor foarte slabe si asterotipurilor de genul slab=bine, gras=rau, psihologice, legate de personalitate (nemultumire fata de propriul corp, perfectionism, obsesia de a fi acceptat de altii), ereditare, riscul de instalare a anorexiei crescand la persoanele care au avut cazuri grave de dependenta de droguri sau alcool in familie.

Simptomele anorexiei sunt in principal teama acuta, inexplicabila, de ingrasare, avand ca si consecinta imediata refuzul de consuma alimente, o greutate foarte scazuta fata de normal, un program de exercitii epuizant, utilizarea de laxative, vomitive sau purgative pentru a elimina presupusele excese de alimentatie, evitatea subiectelor legate de mancare, iar ca urmare a instalarii malnutritiei se vor remarca greutatea mica a corpului, pielea uscata, fragilitatea parului, constipatia permanenta sau aproape permanenta, schimbarea culorii pielii care ajunge sa aiba o tenta violeta, edeme la nivelul membrelor, probleme de dantura, unghii casante, scaderea presiunii sangvine, incetinirea ritmului cardic cu instalarea bradicardiei.

Tratamentul anorexiei va incepe in primul rand cu o cura de crestere in greutate, simultan cu psihoterapia individuala. Anorexia este insa o afectiune foarte greu de tratat, intrucat doar o zecime din pacenti realizeaza ca sunt bolnavi si accepta tratamentul, iar fara dorinta pacientului de a se trata, boala este imposibil de vindecat.

Articol anterior:

Urmatorul articol: