Ateroscleroza

Ateroscleroza este denumirea generica a mai multor forme de modificare patologica a stratului interior sau intermediar al peretelui arterelor. Astfel, peretele vascular se ingroasa, se sclerozeaza si isi pierde elasticitatea iar concomitent se produce ingustarea arterelor. Practic, pe peretii vaselor din rinichi, creier, inima au loc depuneri de ateroame, o masa moale, galbuie si sfaramicioasa continand resturi de tesuturi distruse, lipide cu colesterol. Aceste ateroame devin mai apoi dure prin calcificare, ca niste placi, de aici aparand denumirea de ateroscleroza.

Arterele cele mai afectate de aceasta boala sunt aorta, arterele carotide, arterele ce iriga inima (arterele coronare), arterele ce iriga creierul (arterele cerebrale), arterele picioarelor.

Placile ateromatoase afecteaza negativ nu numai interiorul arterelor, ci intregul perete al acestora, care din elastic si extensibil devine foarte rigid. Toate acestea cresc solicitarea invelisului delicat care captuseste interiorul arterelor (endoteliul), ducand la zgarierea si chiar ruperea lui.

Ateroscleroza instalata la nivelul vaselor coronariene sau a vaselor renale poate pune in pericol chiar viata omului. Intarirea arterelor sau ateroscleroza implica un efort mai mare din partea inimii, ceea ce creste riscul unui atac de cord sau al unui atac cerebral.

Factori favorizanti ai aterosclerozei sunt hipertensiunea arteriala (care prin stresul crescut asupra endoteliului vascular initiaza ateroscleroza), colesterolul crescut (ce se depune la nivelul placii de aterom), fumatul ce produce noxe (radicali liberi) ce ataca placa de aterom, diabetul zaharat (ce accelereaza leziunile aterosclerozei) si infectiile cu herpesvirusuri. Consecintele aterosclerozei sunt cardiopatiile ischemice, infarctul miocardic acut, accidentele vasculae cerebrale, arteriopatiile obliterante periferice.

Pentru tratarea aterosclerozei sunt necesare vitaminele C, E, D, B6. Bolnavii de arteroscleroza trebuie sa consume sucuri din fructe proaspete timp de cinci-sapte zile. De asemnea, pot fi luate in calcul toate legumele crude, proaspete si sucurile din fructele de sezon. Neaparat in aceasta perioada trebuie sa se consume apa calduta pentru a se curata intestinele.

Exista si plante medicinale care au o actiune favorabila impotriva aterosclerozei, dupa cum urmeaza: anghinarea, galbenelele, extractul de flori de tei. De retinut insa este faptul ca plantele medicinale sunt doar un mijloc adjuvant, care insoteste tratamentul efectiv al aterosclerozei, si anume evitarea sedentarismului, modificarea corespunzatoare a alimentatiei, renuntarea la alcool, fumat, cafea, reducerea drastica a grasimilor saturate si a colesterolului alimentar, adoptarea unei diete bogate in alimente de origine vegetala si adaptarea la stres.

Remedii naturale pentru ateroscleroza.

Spune-ti parerea

Urmatorul articol: