Balonare

Balonarea sau meteorismul este o afectiune a aparatului digestiv, ce apare atunci cand in tubul digestiv se acumuleaza gaze in exces, ca urmare a proceselor digestive. In general, balonarea este insotita si de flatulenta, cand aceste gaze sunt eliminate pe cale anala.

Balonarea se produce in special la nivelul stomacului si a intestinelor, gazele acumulate umfland practic aceste organe, ceea ce duce si la modificarea dimensiunilor abdomenului, care va ajunge sa aiba un diametru mai mare decat cel normal. Exista si cazuri in care balonarea devine de-a dreptul dureroasa, fiind resimtita difuz, la nivelul intrgului abdomen.

Desi in unele cazuri balonarea poate sa fie un semn al altor afectiuni ale intestinelor, pancreasului sau stomacului, in general balonarea apare fie in urma consumarii de alimente in exces, fie din cauza mestecarii insuficente a mancari, fie, cel mai des, in urma ingerarii de alimente ce contin carbohidrati, precum varza, fasolea, prunele, legumele uscate in general, sucul de mere, sucul de prune. Produsele lactate integrale, precum si bauturile carbogazoase, cu continut ridicat de sare, dulcurile, berea, alcoolul, tigarile, guma de mestecat, toate acestea favorizeaza la randul lor aparitia balonarii in urma ingerarii lor, de aceea este indicat sa fie consumate in mod limitat. De altfel, dieta, atat in privinta alimentelor cat si a bauturilor, este principalul factor ce influenteaza cantitatea de gaze ce trece prin intestine, tocmai de aceea este recomandata o alimentatie saraca in bauturi carbogazoase si bogata in fibre si alimente cu fermentatie slaba, dintre care amintim mararul, carnea de pasare, porumbul integral si secara, capsunile, zmeura, pepenele.

Mestecarea insuficienta a mancarii poate duce la balonare intrucat prin inghitirea pe nemestecate odata cu alimentele in stomac patrunde si o cantitae insemnata de aer, ceea ce va favoriza aparitia gazelor intestinale. De asemenea, obiceiul de a bea apa in timpul mesei sau de a vorbi in timpul mesei va avea acelasi efect de balonare. Consumul in exces de alimente va duce si el la suprasolicitarea stomacului si a intestinelor, facandu-le sa se umfle, sa se baloneze. Pe langa toate aceste cauze s-a descoperit ca si stresul este un factor perturbator pentru digestie, generand o multipla contractare a intestinelor, cu efect asupra evacuarii gazelor si astfel ducand la agravarea senzatiilor de balonare.

Pentru combaterea balonarii, pe langa respecarea regulilor de igiena alimentara si o dieta echilibrata, exista si o serie de remedii naturiste care fac fata cu succes senzatiei de prea plin sau de gaze in burta, acestea putand fi adminstrate si fara a mai avea nevoie de avizul medicului specialist.

Articol anterior:

Urmatorul articol: