Dinti galbeni

Ingalbenirea dintilor este o problema foarte des intalnita, si care cauzeaza discomfort.

Tipuri:

Ingalbenirea dintilor poate fi:

-      Uniforma -  pe toata suprafata dintelui;

-      Punctiforma – pe dinti apar petele sub forma de linii sau pete. Aceasta se datoreaza infiltrarii anumitor substante in smaltul dintilor.

Cauzele aparitiei ingalbenirii dintilor:

Principalele cauze ale aparitiei petelor, sunt regasite in alimente, si care pot afecta smaltul dintilor, precum vinul rosu, cafea, ceai, diferite sosuri cu chili sau ardei rosu.

Igiena orala necorespunzatoare este un alt factor care influenteaza culoare dintilor. Necuratati corespunzator, dintii sunt acoperiti cu un strat de tartru, care acopera smaltul dintilor cu o pelicula galbena.

Varsta este un alt factor care influenteaza ingalbenirea dintilor. O data cu inaintarea in varsta, smaltul dintilor se subtiaza, astfel ca acesta este mult mai preduspus la actiunea bacteriilor aflate in diverse alimente pigmentate.

Tratament:

Ingalbenirea dintilor este in general tratata prin diferite tratamente de albire, majoritatea pe baza de peroxid. Acestea au un efect al carei durata este pana  in 6 luni.

Este recomandat insa, sa apelati la un medic stomatolog care sa aplice tratamentul. Neaplicat corespunzator, tratamentul de albire al dintilor poate provoca afectiuni ireversibile asupra smaltului dintilor.

De observant insa, este faptul ca orice tratament de albire al dintilor, chiar daca este aplicat de medicul stomatolog, poate duce la sensibilizarea dintilor, pentru o perioada scurta dupa terminarea tratamentului.

Daca nu doriti sa apelati la un tratament special de albire, puteti folosi: pasta de dinti speciale pentru albirea dintilor sau a apei de gura cu efect de albire.

Exista si alte tratamente naturiste care trateaza ingalbenirea dintilor. Totusi, efectele nu sunt spectaculoase, dar se observa usoare imbunatatiri:

-      Lamai – frecate usor pe dinti, duce la usoara albire a dintilor; ajuta si la fortifierea gingiilor

-      Praful de albit pe baza de scortisoara;

-      Salvia;

-      Bicarbonat de sodiu;

Prevenire:

-      Este importanta mentinerea unei igiene orale corecte: periaj dentar de minimum doua ori pe zi, folosirea apei de gura cu proprietati antibacteriene si a atei dentare. Folosirea unei paste de dinti speciale pentru albire si a apei de gura speciale.

-      Evitarea antibioticelor care pot provoca pete pe dantura.

-      Atentie la fumat.

-      Evitarea alimentelor care pot pata dintii: cafea, ceai, vin rosu; Daca totusi se consuma aceste alimente, este necesara clatirea imediata a gurii cu apa din abundenta.

 

Spune-ti parerea

Articol anterior:

Urmatorul articol: