Eroziunea dintilor

Eroziunea dintilor reprezinta pierderea ireversibila a smaltului dentar, cauzata de atacuri acide. Aceste substante pot fi: flux-feflux gastro-esofagian, voma, bauturi acide, citrice.

Cauze:

-      Interne: acidul gastric din stomac, care ajunge in cavitatea bucala prin esofag.

-      Externe: consumul de baururi acidulate, sucuri din citrice si din fructe si anumite alimente care contin elemente fermentabile (iaurt), vin, muraturi.

Tratament:

Odata aparuta, eroziunea dintilor este ireversibila. Se poate doar preveni agravarea ei prin controale regulate la medicul stomatolog, iar in functie de evolutia eroziunii, acesta poate lua unele masuri de reconstructie.

Prevenire:

-      Evitarea consumului de alimente si bauturi daunatoare;

-      Daca se consuma totusi alimente, este necesar sa luati masuri imediat:

  • Inghititi imediat bautura, pentru a evita contactul cat mai putin posibil cu dintii. Folositi un pai daca este posibil.
  • La sfarsitul mesei, consumati o mica cantitate de branza. Aceasta neutralizeaza orice urma de acizi ramasi in cavitatea bucala.
  • Clatiti gura cu apa la sfarsitul mesei.

-      Medicul stomatolog poate dispune anumite actiuni de protetica: acoperirea zonei erodate cu plomba, sau daca afectiunea este avandata, se poate recurge la fatetarea intregului dinte cu elemente ceramice.

Spune-ti parerea

Articol anterior:

Urmatorul articol: