Fragilitate capilara

Fragilitatea capilara apare atunci cand scade rezistenta peretilor vaselor de sange, avand ca efect spargerea acestor capilare chiar si la eforturi minime. Practic, orice efort implica o crestere a presiunii sangvine iar in cazul fragilitatii capilare peretii vaselor de sange nu mai au reistenta necesara pentru a face faca presiunii crescute si se sparg. Cel mai elocvent exemplu sunt sangerarile nazale, cand capilarele cedeaza chiar si de la un stranut, sau de la suflatul nasului.

Fragilitatea capilara nu este o afectiune grava in sine, in majoritatea cazurilor neplacerile sunt mai mult de ordin estetic, fiind vizibila sub forma de vinisoare rosii, insa daca este vorba de vase de sange importante atunci fragilitatea capilara poate fi foarte periculoasa, ca de exemplu in cazurile in care se sparge un vas de sange din zona craniana, avand printre posibilele efecte paralizia partiala sau moartea.

In general, fragilitatea capilara este determinata de cauze locale insa exista si cazuri in care aceasta se manifesta sistemic, la nivel general. De obicei, fragilitatea vaselor de sange este mostenita, insa exista si situatii cand  fragilitatea capilara apare brusc, fara ca persoana in cauza sa o fi mostenit din familie.

Fragilitatea capilara este o cauza frecventa a sangerarilor nazale la adulti, putand fi dobandita si in urma vreunei sinuzite sau rinite cronice, nu doar mostenita. De asemenea, fragilitatea capilarelor creste pe masura ce inaintam in varsta. Alte cauze pentru o fragilitate capilara crescuta sunt deficitul de vitamina C sau K, precum si ca urmare a tratamentului cu medicamente corticosteroide.

Pentru atenuarea acestei fragilitati capilare se administreaza in general vitamina C. In cazurile in care nu se obtine nici o ameliorare, atunci se va trece la tratamente specifice de crestere a rezistentei capilarelor, insa doar cu avizul si la recomandarea uneui medic.

Spune-ti parerea

Articol anterior:

Urmatorul articol: