Hemoroizi

Hemoroizii sunt vene umflate si inflamate în jurul anusului sau a rectului inferior (ultima parte a intestinului gros ce duce la anus), ceea ce impiedica tesuturile adiacente sa mai sustina greutatea vaselor de sange inflamate.

Practic, hemoroizi se formeaza in momentul in care vasele de sange care captusesc peretii canalului anal si rectal se inflameaza din cauza unei presiuni mari exercitate asupra lor. Hemoroizii pot fi interni sau externi, dupa cum urmeaza: hemoroizii interni se dezvolta in rectul inferior si pot iesi in afara prin anus, in timp ce hemoroizi externi se afla sub pielea din jurul anusului, aratand ca o punga de tesut vizibila in exteriorul orificiului anal.

Principala cauza a aparitiei hemoroizilor o reprezinta starea de constipatie, care face ca scaunul sa treaca cu greu prin canalul anal, exercitand o presiune sporita asupra tesuturilor si fisurand vasele de sange inflamate. Principalele simptome ale aparitiei hemoroizilor sunt sangerarile, iritatiile, senzatiile de mancarime, usturimea si durerea in zona sezutului. Hemoroizii apar mai ales la persoanele ce lucreaza la birou si stau toata ziua jos, femeile insarcinate, persoanele supraponderale, soferii de cursa lunga, persoanele ce ridica greutati in mod constant.

Desi hemoroizii nu sunt in sine o boala foarte priculoasa, netratarea lor duce la aparitia de complicatii destul de neplacute pentru persoana in cauza. Astfel, sangerarea datorata ranirii lor de catre materiile fecale tari in cazul constipatiei este un dintre cele mai frecvente complicatii, odata cu scaunul aparand si sangele rosu. O complicatie mai dureroasa este data de procidenta hemoroizilor, in speta trecerea lor prin orificiul anusului, inflamanduse si devenind durerosi intrucat cu greu mai pot trece inapoi in canalul anal.

Ca metode de prevenire a hemoroizilor, cele mai eficiente sunt cele ce combat factorii favorizanti, adica sezutul prelungit, iritatiile locale, constipatiile, lucru realizabil printr-un regim alimentar bogat in fibre vegetale, prin evitarea sedentarismului, a condimentelor si alcoolului, in special pe perioada crizelor hemoroidale.

Articol anterior:

Urmatorul articol: