Hipertiroidia

Hipertiroidia apare atunci cand glanda tiroida produce hormoni tiroidieni (tiroxina si tri-iodotironina) in exces. Acesti doi hormoni pe baza de iod sunt secretati in sange de catre glanda tiroida, cu rol important in metabolism, determinind mai ales arderea grasimilor si producerea de caldura, tiroida fiind cunoscuta in limbaj popular si ca glanda de slabire. Un exces de hormoni tiroidieni va avea ca efect intensificarea arderilor metabolice si a activitatii majoritatii organelor si tesuturilor organismului. Practic hotmonii tiroidieni sunt implicati majoritatea functiilor vitale ale organismului, de la ritm cardiac, la functii cerebrale, de la calitatea pielii, parului la tranzitul intestinal, de la reglarea temperaturii corpului la reglarea greutatii.

Tocmai din aceste motive, hipertiroidia se caracterizeaza printr-o gama variata de simtome, care insa pot sa nu fie simultane, dupa cum urmeaza: scaderi puternice de greutate, de pana la cateva kilograme pe saptamana (se poate ajunge si la scaderi de pana la 20 de kg in timp relativ scurt), in condiitile in care apetitul se intensifica, accelerarea tranzitului intestinal si aparitia diareei, cresterea pulsului cardiac, la peste 100 batai pe minut si aparitia palpitatiilor cardiace si a fibrilatie auriculara, aparitia starilor de slabiciune musculara, oboseala, respiratie grea pana si la cel mai mic efeort, tremuraturi vizibile ale mainilor, intoleranta la caldura, transpiratii abundente, aparitia tulburarilor nervoase prin stari de depresie, iritabilitate, instabilitate emotionala, anxietate, pielea devine moale, umeda, fina si roseste usor, parul incepe sa devina si el fin, sa se rupa usor si sa cada in mod excesiv.

Hipertiroidia poate sa fie cauzata de aparitia de nodului asupra glandei tiroide, atunci cand celule ale acestei glande si-au pierdut mecanismul de reglare care dicteaza cantitatea de hormoni ce trebuie secretata, fie din cauza unei secretii globale a glandei, cand organismul bolnav secreta anticorpi impotriva propriei tiroide, in timp ce aceasta isi accelereaza activitatea. Posibilul caracter autoimun al hipertiroidiei face imperativ un consult medical imediat in urma aparitiei simptomelor de mai sus, diagnosticul fiind confirmat prin palparea glandei tiroide si prin efectuarea unui dozaj sangvin cu hormoni tiroidieni.

Odata diagnosticata, tratamentul hipertiroidiei se individualizeaza de la caz la caz. In general se prescriu medicamente antitiroidiene de sinteza, care blocheaza sinteza hormonilor tiroidieni, insa in cazurile extreme se poate ajunge si la interventie chirurgicala. Tratamentele sunt de lunga durata, se pot intinde pe ani de zile sau chiar pentru toata viata (in cazul in care glanda tiroida este extirpata).

Articol anterior:

Urmatorul articol: