Hipogalactia

Hipogalactia este denumirea data situatiei in care o femeie care alapteaza are o secretie insuficienta de lapte, fortand astfel introducerea de lapte “formula”, sau a altor alimente (in cazul hipogalactiei aparute la un interval de timp mai mare dupa nastere), pentru a se putea asigura necesarul de alimentatie al bebelusului si implicit dezvoltarea normala a acestuia.

Hipogalactiile se impart in doua mari categorii, cele primare, care apar imediat dupa nastere si cele secundare, care apar mai tarziu.

Cele mai frecvente cauze de hipogalactie primara sunt anomalii ale sanului, respectiv mameloane plate, scurte, prea mari, sau prea mici, nasterile prin cezariana, un travaliu lung, epuizant, o noua sarcina aparuta in timpul perioadei de lauzie, diverse infectii (mastitele, limfagitele, galactoforitele), o nutritie insuficienta a femeii care alapteaza, prematuritatea, in acest caz glanda mamara nu este pe deplin pregatita la data nasterii, greseli in alaptare. Alte cauze ce pot determina hipogalactia sunt emotiile puternice, diverse cauze psihice, inclusiv dezinteresul femeilor in alaptare in urma unor sarcini nedorite, insuficinte tiroidiane sau LTH, sindromul Sheehan, faptul ca femeia care alapteaza este la prima sarcina, sau la o sarcina la o varsta inaintata.

Cele mai frecvente cauze de hipogalactie secundara sunt frecventa insuficienta a alaptarii si tehnicile gresite de alaptare datorita carora bebelusul nu primeste suficient lapte, astfel suge mai putin, adoarme, avand ca efect insuficienta stimulare a saniilor, ceea ce determina scaderea productiei de lapte, creandu-se un cerc vicios. In aceste cazuri tratametul consta in cresterea frecventei suptului si corectarea tehnicilor de alaptare, astfel incat nou-nascutul sa goleasca la fiecare alaptare cel putin un san.

Ca regula generala, femeile care alapteaza trebuie sa urmeze un regim alimentar echilibrat, care sa contina si carene, peste, oua, dar si lactate si fructe, care sa evite insa consumul de condimente, varza, fasole, ceapa, usturoi, si sa elimine cafeaua, bauturile alcoolice de orice fel (inclusiv berea) si tutunul. De asemenea este recomandata evitarea consumului prea mare de alimente crude, ce pot cauza colici abdominale sugarului.

Articol anterior:

Urmatorul articol: