Sensibilitate dentara

Sensibilitatea dentara este reprezentata de durerea dintilor, provocata de uzura suprafetei dentare. Sensibilitatea dentara mai poate fi provocata si de retractia tesutului de la nivelul gingiei. Aceasta este una dintre cele mai comune cauze ale aparitiei sensibilitatilor dintilor, deoarece radacina este expusa in momentul in care gingia se refracteaza, iar in contactul cu stimuli reci sau calzi, durerea este prezenta.

Cauzele aparitiei sensibilitatii dentare:

-      Periajul incorect al dintilor; periajul orizontal in zona gingiei este contraindicat, pentru ca duce la descoperirea gingiei, si la sensibilizarea radacinilor dintilor. Se recomanda miscarile verticale.

-      Apelarea la procedure de albire a dintilor; chiar daca nu ne spun exact, substantele pe care diverse clinici de stomatologie le folosesc pentru albirea dintilor, au in compozitia lor substante care ataca smatul dintilor, facandu-I mai sensibili la stimuli reci/calzi.

-      Consumul de bauturi si alimente acidulate;

Principalele simptome care pot identifica sensiubilitatea dentara:

-      Durere la consumul de alimente reci;

-      Durere la consumul de alimente calde;

-      Durere la consumul de alimente dulci;

-      Durere la consumul de alimente acide.

Tratament:

-      Se recomanda folosirea unei paste de dinti de desensibilizare, care contine saruri de potasiu. Acestea blocheaza durerea, dar efectul este sesizabil in timp.

-      Este recomandata utilizarea unei periute de dinti cu perii moi, care nu afecteaza smaltul dintilor.

-      Urmati cu strictete sfaturile medicului stomatolog.

Daca nu este tratata, sensibilitatea dentara, pe langa neplacutele dureri la stimuli reci/calzi, poate duce la aparitia altor afectiuni mai grave, precum paradontita. De aceea, vizitele periodice la stomatolog sunt foarte importante, pentru a preveni agravarea afectiunilor.

Se spunein popor, ca unul dintre remediile naturiste pentru sensibilitatea dintilor sunt cuisoarele. Uleiul esential de cuisoare poate fi folosit in ameliorarea sensibilitatii dentare. Se face gargara cu ulei, de cate ori este necesar.

Prevenire:

Se recomanda:

-      Periajul dentar corect;

-      Evitarea consumului de bauturi si alimente acide.

Spune-ti parerea

Articol anterior:

Urmatorul articol: