Urticaria

Urticaria este o boala dermatologica,ce se manifesta prin aparitia de eruptii caracterizate prin vezicule pe piele si senzatii de mancarime. Veziculele apar sub forma unor crestaturi sau placi rosii in relief si de regula au o culoare rosie, insa cateodata pot avea si o forma circulara cu mijlocul alb.

Practic, urticaria apare din cauza unei substante numita histamina, care se gaseste celulele pielii. Astfel, histamina fie este eliberata in exces de aceste celule, fie nu mai este distrusa dupa ce si-a indeplinit functia in organism, acumulandu-se si depasind nivelul normal, ceea ce duce la declansarea unor reactii imune. Ulterior, la nivelul pielii, se acumuleaza o varietate mare de celule si substante cu efect inflamator, avand ca efect inrosirea si umflarea unor zone tegumentare mai mici sau mai mari.

Urticaria poate aparea dintr-o multime de cauze, cum ar fi reactia alergica la anumite alimente sau medicamente (in special antibioticele si antiinflamatoarele), prezenta unor alergeni (cum ar fi polenul sau praful), caldura sau frigul extrem, hormoni sau stresul emotional, diverse tipuri de infectii (urinare, respiratorii, bacteriene, virale, parazitare). Uritcaria poate aparea si ca prim simptom al unor boli autoimune ( tiroidita cronica autoimuna, vasculita, poliartrita reumatoida, lupusul, sindromul Sjogren, dermatomiozita, sclerodermia). Daca eruptia este localizata la o singura zona a corpului, urticaria poate fi cauzata de contactul pielii cu diverse obiecte, precum bijuterii, alimente, plante, saliva de la animale.

Totusi, cei mai frecventi factori declansatori ai urticariai sunt alimentele: mezelurile, conservele, pestele, icrele, fructele de mare, condimentele, arahidele, nucile, alunele, capsunile, telina, fructele de padure, rosiile, kiwi. Practic orice aliment cu un continut ridicat de alergeni, coloranti si conservanti, poate declansa o eruptie de urticarie.

La majoritatea formelor de urticarie singurul simptom este eruptia caracterizata prin umflaturi de culoare rosie ale pielii. Eruptia se poate muta pe suprafata corpului, dispare si apare foarte repede, si este insotita de o puternica senzatie de mancarime. Daca este generalizata pe corp, poate aparea chiar si febra, impreuna cu alte semne ale unei reactii alergice, cum ar fi umflarea zonelor din jurul ochilor si a gurii. O situatie aparte o reprezinta localizarea la nivelul laringelui, cand poate afecta inclusiv respiratia si reprezinta o urgenta medicala.

Urticaria poate fi acuta (eruptia dureaza cateva zile), subacuta (dureaza cateva saptamani) sau cronica (dureaza luni sau chiar ani de zile). In formele cronice, evolutia poate fi continua sau discontinua (urticarie recurenta).

De cele mai multe ori cauzele urticariei sunt usor de identificat, solutia de prevenire fiind evitarea consumului alimentelelor ce au declansat urticaria. Exista insa cazuri cand sunt necesare analize pentru a elimina posibilitatea altor boli, sau pentru a descoperi substanta alergena responsabila. In mod curent tratarea urticariei se face cu antihistaminice, care reduc pana la eliminare senzatia de mancarime. In cazurile grave, se pot face tratamente cu corticosteroizi, dar numai la recomandarea medicului.

Articol anterior:

Urmatorul articol: