Amenoreea

Amenoreea se caracterizeaza prin absenta ciclurilor menstruale, si este de doua feluri: primara, atunci cand menstruatiile sunt absente pana la varsta de 16 ani si mult mai des intalnita amenoree secundara care survine dupa o perioada de menstruatii normale, si care poate fi caracterizata si prin absenta temporara (nu doar definitiva) a ciclului menstrual. Absenta a mai mult de trei menstruatii consecutive indica intalarea amenoreei de tip secundar.

Cele mai frecvente cauze ale amenoreei primare sunt dezechilibrele hormonale, unele afectiuni ereditare, dezechilibrele nutritionale. De asemenea, antrenamentele fizice intense inainte de pubertate pot determina intarzierea aparitiei primei menstruatii, practic fiecare an de antrenament echivaland cu cate cinci luni de intarziere. Printre alte cauze se numara tumorile pituitare, hipotiroidismul, absenta uterului sau ovarelor, inflamatii ale uterului, obezitatea, abuzul de medicamente (antidepresive, tranchilizante), himenul neperforat.

Consumul de tranchilizante, antipsihotice, antidepresive, efortul fizic intens, pierderile mari de greutate, stresul, schimbarile de mediu, pot fi cauze ale aparitiei amenoreei secundare, insa cele mai intalnita cauze raman graviditatea si alaptatul. Alte cauze pot fi menopauza, histerectomia, sindromul ovarian polichistic, bolile generale (TBC, anemie, diabet), bolile endocrine (mixedemul, boala Basedow-Graves, boala Addison, sindromul Cushing, acromegalia), unele boli psihice.

Printre simtomele amenoreei, pe langa lipsa menstruatiei (simtomul principal) se numara si aparitia parului in exces pe fata, caderea parului, durerile de cap, lactatia.

In general amenoreea nu este o boala grava in sine, insa aparitia sa poate indica dezechilibre hormonale mult mai serioase, de aceea, pe langa testul de sarcina (care este primul care se face in cazul absentei menstruatiei), medicul ginecolog va face si o evaluare a organelor genitale feminine cu eventualele elemente patologice ce ar putea sta la baza amenoreei, urmata de teste sanguine pentru determinarea nivelului hormonilor, de tomografie pentru eventualele tumori pituitare si de ecografii ale abdomenului si pelvisului pentru eventualele tumori adrenale sau la ovare.

Pentru prevenirea amnoreei este indicata o alimentatie sanatoasa, mentinerea greutatii corpului in limitele normale, moderatie in privinta exercitiilor fizice, evitarea starilor de depresie si a stresului.

Articol anterior:

Urmatorul articol: