Caria dentara

Caria dentara este provocata de bacteriile din cavitatea bucala. Bacteriile produc acizi la nivelul smaltului dintelui, pe care il ataca, rezultatul fiind caria dentara. La nivelul smaltului, caria este nesemnificativa, nu se observa simptome. Insa caria avanseaza, spre pulpa dentara, apoi spre nerv. De aici incep sa apara dureri la dulce, la rece, se retin resturi de mancare in cavitatile formate. Netratata la timp, caria dentara poate duce la pierderea dintelui.

Zone de aparitie a cariei dentare:

-            Caria pe suprafata superioara a dintilor, apare frecvent la copii deoarece, in timpul periajului dentar aceste suprafete sunt deseori omise.

-            Caria interdentara. Zonele dintre dinti sunt greu accesibile periutei de dinti, cariile interdentare putandu-se dezvolta daca nu sunt folosite si mijloace ajutatoare ale priajului, cu ar fi ata dentara sau apa de gura.

-            Caria de la radacina dintilor, este des asociata cu boli ale gingiilor sau paradontoza. Apare de obicei la persoanele in varsta, dezvoltarea acestor carii putand duce la afectiuni mult mai grave ale dintilor.

 

Cauzele aparitiei cariei dentare:

-      Consumul unor alimente cu continut ridicat de zahar. Cu cat ramane mai mult zaharul pe dinti, cu atat bacteriile produc mai multi acizi, si riscul de a ataca smaltul dintelui este mai mare.

-      Nu se periaza dintii in fiecare dimineata, dupa fiecare masa, si inainte de culcare.

-      Nu se foloseste ata dentara. Ata dentara este utila deoarece indeparteaza bacteriile de la suprafata gingiei.

Principalele simptome:

Caria dentara nu determina simptome, decat cand aceasta ajunge la pulpa, sau cand apare infectia. In aceste cazuri, simptomele pot fir urmatoarele:

-      Durere;

-      Respiratie urat mirositoare si gust neplacut in gura;

-      Pete albe, gri, maro sau negre pe dinte;

-      Dinte fracturat sau sensibil la presiune.

Aceste simptome se pot inrautati si sa devina violente, atunci cand:

-      Se consuma dulciuri;

-      Se consuma bauturi fierbinti, alimente reci/calde, lichide cu acid;

-      Se mesteca guma;

-      Se inspira are rece;

-      Se periaza dintii.

Tratament:

In functie de gravitatea cariei, se apeleaza la diferite metode de tratament:

-      Periajul – recomandat cu paste care contin fluor; daca procesul de cariere este foarte la iceput, procesul poate fi reversibil;

-      Obturarea – curatarea si eliminarea zonei afectate si umplerea acestora cu diverse materiale. Cele mai utilizat in momentul de fata sunt materialele composite fotopolimerizabile.

-      Tratament de canal – in cazul in care pulpa este afectata;

-      Reconstruirea coroanei – in cazul in care afectiunea este foarte adanca; se reconstruieste o parte din structura coroanei.

-      Extractia – ultima optiune, daca toate cele de mai sus nu au dat rezultate.

Prevenire:

Se recomanda:

-      Periajul dentar dupa mese, gustari si inainte de culcare;

-      Folosirea unei perii moi, capetele periilor rotunjite iar capul periutei nu foarte mare, dar suficient pentru a ajunge pe toate suprafetele dintilor. Capul periutei se inlocuieste la 3-4 luni;

-      Folosirea de periute electrice, acceptate de asociatiile de specialitate

-      Folosirea pastelor de dinti cu fluor;

-      Plasarea periutei in unghi de 45 grade la nivelul jonctiunii dintre dinte si gingie. Periuta se tine ferm si se efectueaza miscari circulare de “du-te vino”. Nu se freaca, deoarece se pot irita gingiile, acestea inflamandu-se, iar smaltul poate fi zgariat;

-      Perierea tuturor suprafetelor dintelui, suprafatei limbii si a obrajilor.

-      Perierea suprafatei masticatorii a dintilor posteriori cu miscari scurte de “du-te vino”.

-      Perierea limbii. Placa depusa pe limba cauzeaza respiratie urat mirositoare si este un mediu propice dezvoltarii bacteriene;

-      Folosirea atei dentare cel putin o data pe zi. Tipul de ata dentara folosit nu este important. Se alege tipul si aroma pe care fiecare il prefera. Se poate folosi oricare din urmatoarele metode:

  • Infasurat dupa degete: se taie o bucata de 45-50 cm. Un capat se infasoara pe degetul mijlociu al mainii stangi iar celalalt capat pe degetul mijlociu al mainii drepte pana cand mainile sunt la 5-7 cm distanta.
  • Circular: se foloseste o bucata de 30 cm de ata dentara. Se innoada capetele formand un bucla. Daca bucla este larga, se infasoara in jurul degetelor pentru a deveni mai mica.
  • Un dispozitiv de plastic pe care se fixeaza ata dentara. Se gaseste in farmacii.

Spune-ti parerea

Articol anterior:

Urmatorul articol: