Tensiune oscilanta

Tensiunea oscilanta apare atunci cand se inregistreaza cresteri ale tensiunii arteriale peste valorile normale, avand insa un caracter trecator. Totusi, nu trebuie confundata tensiunea oscilanta cu cresterile de tensiune ce apare in mod normal dupa efectuarea de efort fizic sau in cazul unor emotii puternice, ca o masura de adaptare a organismului la acesti factori externi, caz in care vorbim de fluctuatii de tensiune.

Pentru a intelege mai bine ce inseamna o tensiune arteriala oscilanta trebuie mai intai sa stim care sunt valorile normale ale acestia, astfel media tensiuni arteriale sistolice va fi intre valorile 120-130 mm Hg, in timp ce media tensiunii arteriale diastolica va fi in jurul valorii de 70 mh Hg.

Practic, daca eliminam cazurile de variatie normala a tensiunii, valorile acesteia diferind de la o persoana la alta, de la o zi la alta, ba chiar si de la o ora la alta (desi in limbaj popular exact aceste variatii – fluctuatii sunt denumite tensiune oscilanta, in mod gresit evident), vom putea vorbi de cu adevarat de cazuri de oscilatii de tensiune doar atunci cand aceste fluctuatii de tensiune devin periodice, alternative si simetrice. Altfel spus, tensiunea arteriala devine oscilanta (din fluctuanta) atunci cand prezinta in mod repetat cresteri temporare peste valorile normale, cu revenire ulterioara la parametri normali, iar valoarea de crestere este aproximativ aceiasi. In timp, exista riscul ca aceste oscilatii sa devina tot mai frecvente, iar pe termen lung, de luni de zile sau chiar ani se poate ajunge si la aparitia hipertensiuni arteriale.

Ca prim semn de aparitie a tensiunii oscilante se considera cresterea acesteia cu minim 2 mm Hg peste valoarea medie, masurata de minim doua ori la un interval de doua saptamani in conditii de repaus si de calm. Cum in general putine persoane isi masoara in mod repetat tensiunea, depistarea acestei afectiuni este destul de dificila. In cazurile in care se suspecteaza instalarea tensiunii oscilante este recomandat ca persoana in cauza sa-si masoare tensiunea timp de 6 saptamani, in diverse momente ale zilei si locuri, si notarea intr-un carnet a valorii tensiunii masurate, a orei si a locului in care s-a facut masuratoarea, urmand ca dupa trecerea intervalului de 6 saptamani un medic sa analizeze si interpreteze datele pentru stabilirea unui diagnostic.

In general tensiunea arteriala oscilanta nu afecteaza stilul de viata al pacientului, insa faptul ca in timp se poate ajunge la o afectiune mult mai grava, in speta hipertensiunea arteriala, face important controlul regimului alimentar, prin reducerea pana la eliminare a garasimilor animale, prajelilor, cafelei, alcoolului, tigarilor, reducerea consumului de sare, de conserve, precum si cresterea efortului fizic (chiar daca va face sa creasca tensiunea, efortul prelungit va duce la scadera tensiunii sistolice).

Spune-ti parerea

Articol anterior:

Urmatorul articol: